Search
  • Detail Info

No.3, Lane 9, Fenyang Road, built in 1898, covers a floor area of 354 sq m and a building area of 478 sq m. It is a garden residence of the early British colonial architecture style.

The building has a two-floor half-timbered structure and a square plane, and its bottom is built on stilts of about 1 m, similar to a stilt house. The south side has a square-column loggia, and the chapiters have decorations similar to Dougong and decorated brackets in the Chinese classical architecture. The pyramid-style corrugated board roof has cornices bending upwards and dormers on all the four sides. The outer walls adopt horizontally laid wooden laths 14 cm wide and 8 cm thick, so the building is known as the “Wood House”. Both the doors and windows are made of wood. There is a square tower with a pyramidal roof in the northwest corner.

In May of the 2nd year of the reign of Emperor Tongzhi of the Qing Dynasty (1863), the British Robert Hart came to Shanghai to serve as Commissioner of Shanghai Customs and concurrently oversee the customs affairs of ports along the Yangtze River. During his tenure in Shanghai, he established China Customs Administration and recruited a group of senior staff of Western nationality. At the same time, he built the China Customs Administration Club (commonly known as the Wood House) at No.3, Lane 9, Route Pichon (now Fenyang Road) near China Customs Administration. As one of the oldest timber-framed detached garden houses in Shanghai, it was once used by a company as its office, and is now a residence.

On February 15, 1994, the site was announced by Shanghai Municipal People’s Government as a Heritage Architecture in Shanghai.

Search
Related Info Comment Info Comment
  • No relevant information.